Zaterdag

27

april

2019

“Op de Chiro kan je jezelf zijn”

Leidster Marsha kookt voor de tweede keer op de Wereldkeuken. Ze zet zo vol trots haar Surinaamse roots in de kijker.

Van roti naar saoto

“Vorig jaar was ik nog aspirant en kookte ik mee op de Wereldkeuken”, vertelt Marsha. “Ik maakte toen roti, een soort Surinaamse pannenkoek met curry. Mensen gaven me spontaan complimentjes. Dat waardeerde ik heel erg.”

“Dit jaar ben ik leiding en maak ik saoto, een soep. Historisch gezien komt dat overgewaaid uit de Javaanse keuken. Vroeger was er namelijk een grote migratiestroom van daar naar Suriname. Het is daar een dagelijkse kost. Het zit vol groentjes, waaronder taugé (sojascheuten).”

Wereldkeuken Marsha

Surinaamse roots

“Mijn mama groeide op in Suriname. Uit liefde kwam ze naar België. En daar ben ik het product van! Mijn Surinaamse roots maakt deel uit van mijn leven. Ik versta de taal en toon veel interesse in de cultuur. We gaan er om de 3 jaar naar toe, naar de familie en het mooie weer. Het is er altijd lekker warm.”

“Hier in België hebben we een stukje Suriname meegenomen. We vieren hier verjaardagsfeestjes op de Surinaamse manier bij een bigi-jari. Dat is wanneer je een kroongetal haalt (10, 20, 30, 40, …). Dan krijg je een bepaalde kleur die je mag dragen. Alle vrienden en familie zijn welkom, het is een groot feest. Ik heb zelf al voor blauw en goud gekozen. Andere verjaardagen vieren we zoals de rest hier: met een taart.”

Wereldkeuken Marsha

Antwerpen: een diverse stad

Antwerpen is een stad met verschillende mensen. Dat leidt soms tot conflicten. Hoe voelt Marsha dat aan? “Soms krijg je wel eens een racistisch verwijt naar je hoofd gesmeten”, geeft Marsha toe. “Maar ik heb dat gelukkig nog niet te veel meegemaakt en daar ben ik blij om. Ik woon in Sint-Andries en dat is echt wel mijn thuis. Ook op de Chiro komt zo’n onzin gelukkig niet voor. Je speelt en amuseert je vooral. Daarvoor moet je jezelf kunnen zijn. En dat kan op Chiro Lore.”

Benieuwd naar Marsha haar saoto? Ook van mening dat diversiteit iets is waar je trots op mag zijn? Kom dan naar de Wereldkeuken van Chiro Lore en ontdek een nieuwe wereld aan smaken!

Ontdek meer over de Wereldkeuken van Chiro Lore op zaterdag 27 april

Wereldkeuken Marsha affiche Wereldkeuken Chiro Lore 2019

Dit project komt tot stand met steun van de Burgerbegroting van District Antwerpen.

Gepubliceerd op

Deel dit op Facebook

Chiro Lore
Hertsdeinstraat 25, 2018 Antwerpen
info@chirolore.be
BE21 7755 9342 4803
Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Foto- en video-afspraken | Vrijwilligersstatuut