Zaterdag

27

april

2019

“In de Chiro is iedereen gelijk”

Voor de tweede keer kookt leider Konstantinos - Kos in ‘t kort - voor de Wereldkeuken. Vorig jaar liet hij je kennismaken met keftedes. Dit jaar wordt het een andere specialiteit uit de Griekse keuken: gyros.

Diversiteit

“Ik ben al 4 jaar leider bij Chiro Lore. Dit jaar voor het eerst bij de rakwi’s” vertelt Kos. “Onder mijn leden is er veel diversiteit. Ik vind dat heel belangrijk in de Chiro. Iedereen moet er bij kunnen. Mij maakt het niet uit of je nu blauw, geel, groen, bruin, moslim of boeddhist bent. In de Chiro is iedereen gelijk. We spelen spelletjes. Dan maakt het niet uit in wat je gelooft of hoe je er uit ziet. We zijn een grote groep en beleven samen zondagen, kampen, weekenden. Allemaal mooie momenten.”

Wereldkeuken Kos

Van keftedes naar gyros

“Vorig jaar kookte ik voor het eerst mee op de Wereldkeuken en dat was chill”, gaat Kos verder. “Er waren meer bezoekers dan ik verwachtte. Ik deed leuke babbeltjes met andere koks en leerde zo enkele ouders beter kennen. Ik kreeg veel fijne complimentjes over wat ik toen maakte: keftedes.”

“Dit jaar maak ik gyros. Dat is de Griekse variant van een pita. Dat verschilt door de samenstelling van het broodje. En in plaats van looksaus doe je daar tzatziki op. Véél lekkerder dan een gewone pita. Ik koos hiervoor omdat het mooie herinneringen aan mijn familiebezoeken in Griekenland oproept. Bovendien is het een eenvoudig recept, ideaal dus voor de bezoekers om het thuis zelf te maken.”

Wereldkeuken Kos

Griekse roots

Je ziet niet meteen aan Kos dat hij een Griekse look heeft. “Grappig dat je dat zegt” antwoordt Kos. “In Griekenland zeggen ze net dat ik er door en door Grieks uitzie. Enkel als mij kent weet je dat ik Grieks-Belgisch ben. Ik vind dat dat er ook niet echt toe doet. Antwerpen is toch super divers? Ik geloof ook dat je komende generaties nog maar weinig ‘volbloed’ afkomsten zal vinden in onze stad.”

“Mijn Griekse identiteit is vooral mijn bloed. Mijn vader is Grieks en er woont veel familie. Ik versta de taal een beetje, maar spreken lukt niet. Voor de rest geeft dat mijn leven weinig invulling. We doen wel ieder jaar mee aan het vasten naar het Grieks-orthodox Pasen. Dan probeer ik een gewoonte, zoals Playstation spelen of vlees eten, 40 dagen niet te doen. Dat lukte vaak niet”, lacht Kos. “Vroeger gingen we ook naar de Grieks-orthodoxe kerk in de Jan van Gentstraat, maar dat doe ik de laatste jaren niet meer.”

Wereldkeuken Kos

Griekse gastvrijheid

Wat kunnen Belgen leren van Grieken? “Gastvrijheid!” antwoordt Kos zelfverzeker. “Ze zijn meer relaxed, nemen rustig hun tijd, maken een babbeltje met de mensen, … Dat zie je hier niet. Hier is iedereen gejaagd. Alles moet volgens een strak schema af geraken. Aan iedereen die zich aangesproken voelt, ik zou zeggen: probeer wat meer te genieten van het leven”, besluit Kos.

Benieuwd naar Kos zijn gryros? Vind jij diversiteit ook iets positief? Kom dan naar de Wereldkeuken van Chiro Lore en ontdek een nieuwe wereld aan smaken!

Ontdek meer over de Wereldkeuken van Chiro Lore op zaterdag 27 april

affiche Wereldkeuken Chiro Lore 2019

Dit project komt tot stand met steun van de Burgerbegroting van District Antwerpen.

Gepubliceerd op

Deel dit op Facebook

Chiro Lore
Hertsdeinstraat 25, 2018 Antwerpen
info@chirolore.be
BE21 7755 9342 4803
Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Foto- en video-afspraken | Vrijwilligersstatuut