Zaterdag

27

april

2019

“Ik kan enkel een rollende Franse R uitspreken”

Oud-leidster Anne-Laure was vorig jaar aanwezig op de Wereldkeuken. Dit jaar neemt ze je mee naar het culinaire hoogtepunt van het Franse nachtleven.

Vorig jaar op de Wereldkeuken

Oud-leidster Anne-Laure is half Frans, half Belgisch. Dit jaar kookt ze voor het eerst mee op de Wereldkeuken. “Vorig jaar was ik aanwezig”, vertelt Anne-Laure. “Ik vond het écht een fijn concept. Zeker omdat je in kleine porties kan eten. Zo leer je dingen kennen waar je nog nooit van hebt gehoord. Voor mij ging in ieder geval een nieuwe wereld open. Ik vond ook het receptenboekje geweldig. Dat heeft nu een vast plekje in mijn keuken.”

Wereldkeuken Anne-Laure

Franse roots

“Mijn mama is een echte Parisienne, Frans, en mijn papa is Belgisch. Ze leerden elkaar kennen als studenten in een bar in Nancy, Frankrijk”, licht Anne-Laure toe. “Ik groeide op in Antwerpen, maar werd tweetalig opgevoed. Mijn naam spreek je eigenlijk op z’n Frans uit. En ik kan ook enkel een rollende Franse R uitspreken. Tot grote ergernis van mijn vriendenkring”, lacht Anne-Laure.

“Maar mijn Frans is ook van pas gekomen in de Chiro. Voor sommige jongeren is die taal een moeilijk vak. Ik gaf daarom als leidster aan enkele leden bijles in het Frans. Misschien dat ik dit in de toekomst nog wil oppikken, als leerkracht Frans bijvoorbeeld.”

Op Erasmus

“Naast mijn tweetaligheid, kreeg ik ook wat Franse cultuur mee”, gaat Anne-Laure voort. “Al onze vakanties waren in Frankrijk aan het strand. We bezochten regelmatig mijn grootvader in Parijs. Mijn liefde voor het land is vooral gegroeid nadat ik 6 maanden op Erasmus zat in Parijs. In dat half jaar dat ik daar studeerde, maakte ik lokale vrienden en spendeerde ik ook veel tijd met mijn grootvader.”

“Ik maak voor de Wereldkeuken crèpes salées, hartige pannenkoeken. Dat leerde ik in Parijs kennen als avondsnack, zoals je hier bij het uitgaan een pak friet zou eten. Bij de pannenkoek zit vaak kaas, vlees, champignons en ajuin. Na een avondje verdwalen in de Parijse straten is dat echt een verdienstelijke afsluiter.”

“Ik kijk er naar uit om de pannenkoeken te maken. Vooral het samen koken met andere ouders, leiding en oud-leiding spreekt me aan. Als het zo’n mooi weer is als vorig jaar, wordt het helemaal een geweldige dag!”

Wereldkeuken Anne-Laure

Culturele verschillen

Hoewel Frankrijk en België buurlanden zijn, zijn er toch heel wat verschillen. “Het klopt echt wel dat de Fransen chauvinistisch zijn. En ik zeg dat dan als Antwerpenaar! Ze denken bijvoorbeeld heel vaak dat de Smurfen en Kuifje van Franse makelij zijn. Daarnaast is de levendigheid met le quatorze juillet, de Franse nationale feestdag, veel groter in vergelijking met de Belgische. Tot slot vieren ze in Frankrijk ook meer de naamfeesten. Dat is zoals een verjaardag, maar dan op basis van je naam en niet je leeftijd.”

Van 2 werelden komen is geen probleem. “Integendeel! Ik ben net heel trots op mijn Franse wortels”, besluit Anne-Laure.

Benieuwd naar Anne-Laure haar crêpes salées? Sta je open voor nieuwe dingen? Kom dan naar de Wereldkeuken van Chiro Lore en ontdek een nieuwe wereld aan smaken!

Ontdek meer over de Wereldkeuken van Chiro Lore op zaterdag 27 april

Wereldkeuken Anne-Laure affiche Wereldkeuken Chiro Lore 2019

Dit project komt tot stand met steun van de Burgerbegroting van District Antwerpen.

Gepubliceerd op

Deel dit op Facebook

Chiro Lore
Hertsdeinstraat 25, 2018 Antwerpen
info@chirolore.be
BE21 7755 9342 4803
Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Foto- en video-afspraken | Vrijwilligersstatuut