Zaterdag

27

april

2019

Van Tazzarine naar Antwerpen

Hayat neemt je mee naar de zuidelijke Marokkaanse woestijn, waar haar roots liggen. Ontdek de specialiteit van deze geweldige oud-leidster!

Van Marokko naar België

“Mijn ouders kwamen in 1967 naar België”, vertelt Hayat. “Mijn vader werd in Marokko geselecteerd om als gastarbeider in België in de mijnen te gaan werken. Hij ging aan de slag in Hensies in de Borinage. Eenmaal hij genoeg geld had gespaard, kocht hij een huisje in Kortrijk en liet hij mijn moeder, broers en zussen overkomen.”

“Oorspronkelijk kwamen ze uit het zuidoosten: Tazzarine. Dat is een stadje, op 5 tot 6 uur rijden door de woestijn van Ouarzazate. Dat laatste is een bekende filmstad. Je zag de locatie waarschijnlijk al in Gladiator en Game of Thrones.”

Wereldkeuken Hayat

Arabische les

Hoe belangrijk is die Marokkaanse roots? “Heel belangrijk” vindt Hayat. “Ik wil dat doorgeven aan mijn kinderen. Ter verduidelijking, ik ben Berbers. Thuis leerde ik enkel die taal en ik ging niet altijd naar de Arabische lessen. Hierdoor had ik soms het gevoel dat ik een beetje een buitenstaander was tussen de Marokkaanse Belgen. Ik heb me in ieder geval wel altijd Belg gevoeld!”

Van Kortrijk naar Antwerpen

“Ik ben zelf geboren in België en groeide op in Kortrijk. Daar ging ik naar Chiro Knipoog, waar ik mooie herinnering aan heb. Toen ik zelf naar Antwerpen verhuisde, zocht ik een engagement met kinderen en sociaal contact. Chiro Lore was de ideale plek daarvoor. Ik werd speelclubleidster en voor ik het wist, bleef ik er enkele jaren steken”, lacht Hayat.

Wereldkeuken Hayat

Antwerpen en diversiteit

“Antwerpen is divers. Ik vind dat positief! Al moet ik wel zeggen dat ik in Antwerpen voor het eerst echt met racisme te maken had”, bekent Hayat. “Ik liep eens rond op het Noord, in de buurt van het Sint-Jansplein. Nochtans toch een epicentrum van verschillende culturen die bij elkaar komen. Ik wandelde door de straat. Iemand vond het nodig om mij een “vuile makak” vanuit zijn raam te noemen. Dat deed me wel verschieten. Achteraf vond ik het vooral zielig en dom van die persoon. Het is kortzichtig om iemand op basis van zijn/haar uiterlijk uit te schelden.”

Wereldkeuken Hayat

Tips hoe je daar mee moet omgaan? “Er is zo’n grote diversiteit en verscheidenheid aan mensen in Antwerpen. Maar als je beter kijkt, zie je dat het bruisend is en plezant. Zolang je maar open staat voor andere mensen. Leer elkaar beter kennen, weet wat anderen bezighoudt. Het is niet omdat iemand niet is zoals jij, dat het slecht is. En zo breng je begrip voor elkaar op.”

Chiro voor iedereen

“Gelukkig kwam ik dat racisme op de Chiro niet tegen. Iedereen voelt zich daar welkom. Het is ook een plek waar veel kinderen uit de diverse buurt komen. Niet alleen qua kleur, maar ook kinderen van verschillende financiële thuissituaties. Als er een uitdaging is voor een gezin, wordt er een mouw aan gepast. Zo kan iedereen mee. Dat vind ik een heel sterk punt. Het is gewoon met elkaar spelen. Op vlak van racismebestrijding geloof ik dat Chiro Lore een sterke factor is in de buurt.”

“De Wereldkeuken staat helemaal symbool voor dat thema”, vindt Hayat. “Verschillende ouders, leden, leiding en oud-leiding komen koken en werken samen. En iedereen van de buurt mag komen! Geweldig toch?”

Bastilla

En wat heeft Hayat in petto voor de Wereldkeuken? “Ik maak iets dat ik als kind heel lekker vond: bastilla. Gewoonlijk aten we dat thuis altijd met vis. Ik vervang voor de bezoekers de vis door kip en geef er een extra twist aan met een speciale mengeling van groentjes.”

“Als we bastilla aten, was dat altijd voor een feestelijkheid: een familiebijeenkomst of een trouw. Dan werd dat in 1 grote portie gemaakt. Bij mij zullen het kleine porties zijn.”

“Ik maak het soms voor vrienden en de reacties zijn dan altijd positief. Ik denk dus dat bezoekers het smakelijk gaan vinden.”

Wereldkeuken Hayat

Benieuwd naar Hayat haar gerecht? Geloof jij ook in een divers Antwerpen? Kom dan naar de Wereldkeuken van Chiro Lore en ontdek een nieuwe wereld aan smaken!

Ontdek meer over de Wereldkeuken van Chiro Lore op zaterdag 27 april

affiche Wereldkeuken Chiro Lore 2019

Dit project komt tot stand met steun van de Burgerbegroting van District Antwerpen.

Gepubliceerd op

Deel dit op Facebook

Chiro Lore
Hertsdeinstraat 25, 2018 Antwerpen
info@chirolore.be
BE21 7755 9342 4803
Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Foto- en video-afspraken | Vrijwilligersstatuut