Zaterdag

27

april

2019

België ♥ Zuid-Afrika

Oud-leidster Anneleen leerde Chris kennen in Zuid-Afrika in 2007. Nu zijn ze getrouwd en wonen ze in Antwerpen. Chris maakt voor de Wereldkeuken potjiekos.

Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

Anneleen was 8 jaar leidster bij Chiro Lore. “Dat is al lang geleden”, lacht ze. “Ik denk dat niemand nu mij nog als leidster heeft gekend. Na mijn leidingsjaren ging ik vrijwilligerswerk doen in Zuid-Afrika. Daar ging ik regelmatig naar een restaurant waar Chris werkte als ober.”

“Ik had nog nooit zo’n mooie vrouw gezien”, vertelt Chris. “Ze kwam ook vaker en vaker, dus na een tijdje had ik door dat ze er voor mij was.” De vonk sloeg snel over, want na een tijdje besloot Anneleen om naar Zuid-Afrika te verhuizen voor de liefde. “Ik wou er aan de slag gaan als leerkracht. Maar na 6 maanden had ik nog altijd geen job gevonden en mijn centen waren op. Dus moest ik wel terug naar België komen. 3 maand daarna kwam Chris mij achterna.”

“Oorspronkelijk was het mijn plan om terug te keren naar Zuid-Afrika”, vult Chris aan. “Maar de liefde was te groot. Na 3 jaar trouwden we en in 2014 werd onze dochter Billie geboren. Ondertussen heb ik de dubbele nationaliteit: zowel Zuid-Afrikaan als Belg.”

Wereldkeuken Chris en Anneleen

Cultuurschok

“Je hele leven in Zuid-Afrika wonen en dan in België terecht komen, dat is aanpassen”, vertelt Chris. “Ten eerste verschilt het weer. België is véél kouder. De natuur is ook anders. En dan heb ik het niet over wat je ziet, maar hoe je er mee omgaat. In Zuid-Afrika wordt die meer gewaardeerd. Hier moet precies op ieder stuk groen een appartement en een shoppingcenter komen. Soms denk ik dat er over een paar jaar geen bos meer is in België.”

“Maar vooral: de mensen. Ik denk dat de mensen in Zuid-Afrika opener zijn. Hier is iedereen precies bezig met werken, stress en drukte. Alles moet meer en meer worden. In mijn regio kon iedereen gemakkelijk hallo tegen elkaar zeggen. Dat kom je hier niet zo snel tegen.”

Integratie

“Het voordeel van België is dat je wel in een financieel stabielere situatie terecht komt. In Zuid-Afrika kan het wel eens gebeuren dat je zonder job valt en dan moet je jezelf maar zien te redden voor die maanden zonder loon. Ik was dan ook echt gemotiveerd om snel Nederlands te leren.”

“Dat komt ook omdat je snel werd opgenomen door mijn vrienden en familie”, vult Anneleen aan. “Als ik vergelijk met je Zuid-Afrikaanse vrienden in Antwerpen, zie ik dat jij veel moeite in de taal stak. Je wou graag met hen overeen komen. Je smeet jezelf er in.”

“Chris engageert zich voor de Zuid-Afrikaanse gemeenschap in Antwerpen”, gaat Anneleen verder. “Hij heeft een Facebookgroep waarmee we contact onderhouden. En af en toe organiseren we hier bij ons een bring & braai. Dat is een barbecue waarbij je niet weet hoeveel mensen er nu gaan komen. De laatste keer stond er opeens 70 man in onze tuin!”

“Het gerecht dat ik maak staat hier een beetje symbool voor: potjiekos. Dat is een populair gerecht dat je over heel Zuid-Afrika vindt. Je maakt het in een typerende kookpot. Het is iets dat vooral mensen bij elkaar brengt”, vindt Chris.

Wereldkeuken Chris en Anneleen

Diversiteit in Antwerpen

De Wereldkeuken is een statement van Chiro Lore: diversiteit is een pluspunt en verrijkt. In haar leidingsjaren was Anneleen ook bezig met van de Chiro een plek voor iedereen te maken. “Zo namen we eens een hoop kindjes met Congolese roots mee op kamp. Dat was soms moeilijk, voor hen, de vaste leden en leiding. Toch vond iedereen dat een geslaagde actie, want anders hadden die kinderen 10 dagen gewoon binnen gezeten.”

“Ik denk dat de Wereldkeuken een initiatief is dat nodig is”, gaat Anneleen verder. “Want racisme is wijder verspreid dan mensen beseffen. Zo gingen we eens een appartement bezichtigen. Toen we daar samen arriveerden en ze onze gezichten zagen, was het opeens verhuurd. Terwijl er nog mensen achter ons kwamen. Het is sinds ik met Chris samen ben, dat ik discriminatie meer opmerk.”

Wereldkeuken Chris en Anneleen

Kind van 2 werelden

Dochter Billie groeit op met beide culturen. “Met mij spreekt ze Nederlands en met haar papa Xhosa. We gaan ook ieder jaar naar Zuid-Afrika waardoor ze die kant van de familie kent. We willen haar ook de Zuid-Afrikaanse relaxtheid meegeven. Je hoeft niet alles exact op voorhand te weten. Niet alles moet volgens een plan. Al is dat niet altijd gemakkelijk voor mij”, bekent Anneleen. “Ik hoop dat ze later ook naar Chiro Lore gaat en het daar plezant vindt. Mijn hart ligt daar nog altijd!”

Benieuwd naar Chris en Anneleen hun potjiekos? Kom dan naar de Wereldkeuken van Chiro Lore en ontdek een nieuwe wereld aan smaken!

Ontdek meer over de Wereldkeuken van Chiro Lore op zaterdag 27 april

Wereldkeuken Chris en Anneleen affiche Wereldkeuken Chiro Lore 2019

Dit project komt tot stand met steun van de Burgerbegroting van District Antwerpen.

Gepubliceerd op

Deel dit op Facebook

Chiro Lore
Hertsdeinstraat 25, 2018 Antwerpen
info@chirolore.be
BE21 7755 9342 4803
Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Foto- en video-afspraken | Vrijwilligersstatuut