Het verleden van Chiro Lore

Hoe lang bestaat Chiro Lore al? Is het altijd geweest zoals het nu is? Kom het hier te weten.

Oprichting

In juni 1948 richtte Jan Plompen samen met Albert De Wynter Chiro Sint-Laurentius voor jongens op. De activiteiten gingen door in het Hof van Leysen, een park waar de Chiro vandaag nog steeds komt spelen. Daar stond een kasteel met gracht.

Chiro Sint-Laurentius Jongens in het Hof van Leysen

Later werd voor meisjes ook een Chirowerking opgericht door Yvonne Vanleene en Arthur De Vroey. Zij zaten in hun Zonnewoon. Dat waren houten lokalen in het park. De jongens en meisjes deden geen activiteiten samen.

Zonnewoon Chiro Sint-Laurentius Meisjes

Verhuis uit het park

Er waren plannen om een bisschoppelijk paleis te bouwen in het Hof van Leysen. Het kasteel en de Zonnewoon moesten dus verhuizen. In 1957 gingen de jongens naar de kelders van de Sint-Laurentiuskerk.

De meisjes kregen in de kleuterschool Sint-Jozef op de hoek van de Fransenplaats nieuw onderdak. Enkele jaren daarna kwamen ze in de Sint-Jozefschool in de Van Trierstraat terecht. En het bisschoppelijk paleis? Dat is er nooit gekomen.

Naar de Hertsdeinstraat

In 1962 verhuisden de jongens en de meisjes naar de huidige lokalen in de Hertsdeinsraat. Ze zaten op dezelfde locatie, maar deden geen activiteiten samen. Contact was strikt verboden. Er was zelfs een afscherming gespannen zodat de jongens en meisjes geen contact konden maken. Met de verhuis ging ook de naamsverandering naar Chiro Lore gepaard.

Pas vanaf 1968 werden er gemengde zondagen gedaan met de jongste afdelingen: de pinkeltjes (5- tot 7-jarigen) en de sproetjes (7- tot 9-jarigen). Vanaf begin jaren '70 gingen deze afdelingen gemengd op kamp.

De jaren '80 tot nu

In de jaren '80 was jeugdbeweging een stuk minder populair. In Antwerpen verdwenen een hoop Chirogroepen. Ook Chiro Lore had het moeilijk. Omdat de Chiro met zo weinig was, werd beslist met alle jongens en meisjes samen op kamp te gaan. In 2001 ging de Chiro en haar afdelingen gemengd.

Chiro Lore staat er nog steeds en blijft groeien. In 2015 waren we voor het eerst sinds lang met 100 op kamp.

Chiro Lore
Hertsdeinstraat 25, 2018 Antwerpen
info@chirolore.be
BE21 7755 9342 4803
Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Foto- en video-afspraken | Vrijwilligersstatuut